A Tósokberéndért Egyesület tagjai közös munka keretében dolgozták fel idén is a közel kétszáz kilós sertést, 13. Dezsőt.
Az Ajka-tósokberéndi Közösségi Házban több mint egy évtizede minden télen disznóvágást tartanak. Nem kis munka, de összetartja a közösséget
Fotó: Györkös József
13. Dezső a mennybe ment egy kis munka árán
A sertést ezúttal is a bakonygyepesi Rábaközi Zsolt gazda nevelte nagy gonddal az erdőszomszéd, sok szállal kötődő közösség számára. A disznóvágást Csendes Róbert szervezte, a böllér feladatait Tóth József vállalta magára.
A jó hangulatú disznóvágásról ezúttal sem hiányozhatott Dorner László alpolgármester, aki már sok éve sikerrel gyakorolja itt, egyesületi kereteken belül a húsfeldolgozást. Rieder András ökormányzati képviselőnek és Geri Gyula elnöknek is jutott feladat bőven a munka különböző fázisaiban.
Nincs finomabb a disznóvágáson készülő friss dinsztelt májnál, az este asztalra kerülő húslevesnél, sült húsnál, amelyek mellől a hurka és kolbász sem hiányozhat. A szorgos asszonyok munkáját a finom házi sütemények is tükrözték. Az idei évi rendezvényekre is jut majd harapnivaló a disznóvágásnak köszönhetően. Sonka, szalonna, kolbász, hurka, disznósajt, töpörtyű, zsír, színhús és kocsonyának való is maradt, egy része már javában füstölődik.
A három napra nyúlt eseményen több mint százan jelentek meg, és szinte mindannyian kivették részüket a munkából is. Az Ozorai család az unokákkal karöltve már reggel tócsival kínált mindenkit, estére pedig desszertnek palacsintát sütöttek. Pálinkából sem volt hiány, aki személyesen nem tudta tiszteletét tenni, üdvözlésképpen küldött védőitalt.
A sikeres hagyományőrző esemény tovább erősíti az egyesületet, annak tagságát. A szorgalmas tósokiak a közeljövőben kocsonyát főznek, és a nőnapon tovább építik jó közösségüket.
Tóth B. Zsuzsa