HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2023. december 3.
//
Ferenc névnap

Három új taggal bővült a borlovagrend

2023. november 15. 10:00
VEOL.hu
Három új új tagot avatott a Pannon Császári és Királyi Borlovagrend ezen a hétvégén a sümegi ferences templomban.

A Pannon Császári és Királyi Borlovagrend a hagyományos Márton-napi ünnepséget idén is a sümegi ferences templomban tartotta, s ebből az alkalomból három új tagot is avattak Fotó: Szijártó JánosA ceremónia nyitásaként előbb Tömördi Viktor ferences atya köszöntötte a résztvevőket, majd felidézte Szent Márton püspök alakját, akinek életéről és a hozzá fűződő legendákról bővebben a borrend képviseletében Mejlinger Anita beszélt.
A folytatásban az új tagok avatása következett, amelynek során a Pannon vidék hegyeire és azok lankáin termett csodás nedűre esküdtek a jelentkezők. Ezzel együtt megfogadták, hogy a rend szellemiségét, céljait, szabályait megtisztelő feladatnak tekintve tevékenykednek a magyar, benne a helyi borok népszerűsítéséért, a kulturált fogyasztásért, a minőségi nedűk térhódításáért. Továbbá - mint az elhangzott - borrendi társaikkal együtt a jövőben rendszeresen munkálkodnak a Pannon táj, a balatoni térség hírnevének terjesztéséért. Mindezt önként, nagy örömmel vállalta Csali János, Gulyás András és Neszler Imre Attila, akik az avatásra előírt próbatételt sikeresen teljesítették. A próba természetesen a szőlőhöz és a borhoz kapcsolódott, egy-egy eszközről kellett beszélniük, ami egyik jelentkezőnek sem okozott nehézséget. A Pannon Császári és Királyi Borlovagrend létszáma így három taggal bővült, miután a jelöltek az eskü szövegét elmondták, illetve Sör László az elnök-nagymester lovaggá ütötte őket. Az 1999-ben alakult lovagrend egyébként a mai napig aktív szereplője a közéletnek, évente számos alkalommal képviseltetik magukat különböző rendezvényeken és öregbítik a környékbeli borok hírnevét.

Szijártó János 

További cikkek

Robert Schuman nyomán: "Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz"
Robert Schuman nyomán: "Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz"
Telt ház fogadta Márfi Gyula nyugalmazott érseket Sümegen a Róza cukrászdában, ahol Európa jelenéről és jövőjéről tartott előadást pénteken este.
Ajkai léleknap a szeretet átadásáért
Ajkai léleknap a szeretet átadásáért
Léleknapon mutatták be a Veszprém vármegyében működő, fogyatékossággal élőket gondozó intézmények kulturális műsorát november 30-án a Molnár Gábor Műhely Alapítvány szervezésében a Nagy László Városi Művelődési Központ színháztermében.
Időnként elviselhetetlen a bűz Sümeg néhány utcájában
Időnként elviselhetetlen a bűz Sümeg néhány utcájában
Időnként elviselhetetlen bűz árad a Zalagyömörő irányából Sümegre érkező szennyvízvezetékből, amely leginkább a Korona és az Akácos utca lakóit kínozza.
Badacsonyi nedűk a magyar borok élmezőnyében
Badacsonyi nedűk a magyar borok élmezőnyében
A Figyelő szakmai lapja az eddigi gyakorlatnak megfelelően a közönség, illetve egy tízfős szakmai zsűri szavazatai alapján rangsorolta, majd közzétette Magyarország legjobb borait.
Sajátos nevelési igényű diákoknak tartottak versmondó versenyt Ajkán
Sajátos nevelési igényű diákoknak tartottak versmondó versenyt Ajkán
Sajátos nevelési igényű általános és szakiskolás diákok Veszprém vármegyei versmondó versenyét tartották a Molnár Gábor-iskolában november 27-én.