HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. július 27.
//
Olga névnap

Badacsonyi nedűk a magyar borok élmezőnyében

2023. november 29. 21:06
VEOL.hu
A Figyelő szakmai lapja az eddigi gyakorlatnak megfelelően a közönség, illetve egy tízfős szakmai zsűri szavazatai alapján rangsorolta, majd közzétette Magyarország legjobb borait.

A Badacsonyi borvidék nyolc bora szerepel a Figyelő top 100-as listáján Fotó: Szíjártó JánosA Badacsonyi borvidék nyolc bora szerepel a Figyelő top 100-as listáján Fotó: Szíjártó János

Az előkelő top 10-ben két tétel is helyet kapott a Badacsonyi borvidékről, a negyedik helyen a Csobáncon gazdálkodó Villa Tolnay  2020-as rajnai rizlingje, ötödik helyen a Gilvesy Tarányi szintén 2020-as Badacsonyban termelt rajnai rizlingje végzett. 

Az értékelés alapján összeállított top 100-as listán még további hat tétel szerepel a badacsonyi borvidékről. A Borbély pincészet 2021-es Bács-hegyi olasz rizlingje, a Szászi pincészet 2021-es Szent György-hegyi olaszrizlingje, Palkó Zsolt 2022-es badacsonyi hárslevelűje, a Folly arborétum borászat 2021-es badacsonyi rajnai rizlingje, a Villa Sandahl 2019-es badacsonyi starling village bora és a Válibor 2021-es badacsonyi tabula rasa bora.  

A 100-as listában a szőlőfajták között az abszolút nyertes a furmint, amely 12 helyezést ért el, de feltörőben van az olaszrizling, amely hatszor szerepel a rangsorban, és a rajnai rizling is közel hasonló tendenciát mutat. A borvidékek tekintetében Villány, Szekszárd és Tokaj alakítja a top hármat, Badacsony viszont a listán szereplő tizennégy borvidék közül az ötödik legtöbb borral jelenhetett meg az illusztris társaságban.

Szijártó János 

További cikkek

Badacsony kéknyelű bora továbbra sem hungarikum
Badacsony kéknyelű bora továbbra sem hungarikum
Badacsony kéknyelű bora még mindig nem került be a hungarikumok közé, bár a kezdeményezés támogatói között már miniszter is található. Egyelőre azonban a június 18-án meghozott döntés van érvényben, amelyben a Hungarikum Bizottság elutasította a hungarikummá nyilvánításra vonatkozó beadványt.
Megnyílt a Badacsonyi Bor7
Megnyílt a Badacsonyi Bor7
Badacsony nem képzelhető el a bor nélkül, még akkor sem, ha a bor megelőzte Badacsony létét. Hiszen a rómaiak már akkor termesztettek itt szőlőt és készítettek bort, amikor a mi elődeink még nem jelentek meg.
Művészeti oktatás szép példákkal
Művészeti oktatás szép példákkal
A Szín és Vonal Művészetoktatási Közhasznú Alapítvány által működtetett badacsonytomaji székhelyű Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola oktatását a Magyar Művészeti Akadémia tagjai közül többen is hatékonyan támogatják.
Fesztivál a Balaton, a környezet megóvásáért
Fesztivál a Balaton, a környezet megóvásáért
A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) minden évben megszervezi legjelentősebb programját a Zöld Fesztivált. Az eddigi gyakorlat szerint egyik évben a tó déli, a másikban az északi-part egyik csoportja rendezi meg az eseményt.
Sűrűbb menetrend és bővülő kedvezmények várják a hajózókat
Sűrűbb menetrend és bővülő kedvezmények várják a hajózókat
A kiemelkedő tavaszi forgalmat követően június 1-jén kezdetét veszi a balatoni hajózási előszezon, így hétvégenként már minden kikötőből elindulnak a hajójáratok, a kiemelt kikötők pedig hétköznap is várják utasaikat.