HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. február 28.
//
Elemér névnap

Badacsonyi nedűk a magyar borok élmezőnyében

2023. november 29. 20:06
VEOL.hu
A Figyelő szakmai lapja az eddigi gyakorlatnak megfelelően a közönség, illetve egy tízfős szakmai zsűri szavazatai alapján rangsorolta, majd közzétette Magyarország legjobb borait.

A Badacsonyi borvidék nyolc bora szerepel a Figyelő top 100-as listáján Fotó: Szíjártó JánosA Badacsonyi borvidék nyolc bora szerepel a Figyelő top 100-as listáján Fotó: Szíjártó János

Az előkelő top 10-ben két tétel is helyet kapott a Badacsonyi borvidékről, a negyedik helyen a Csobáncon gazdálkodó Villa Tolnay  2020-as rajnai rizlingje, ötödik helyen a Gilvesy Tarányi szintén 2020-as Badacsonyban termelt rajnai rizlingje végzett. 

Az értékelés alapján összeállított top 100-as listán még további hat tétel szerepel a badacsonyi borvidékről. A Borbély pincészet 2021-es Bács-hegyi olasz rizlingje, a Szászi pincészet 2021-es Szent György-hegyi olaszrizlingje, Palkó Zsolt 2022-es badacsonyi hárslevelűje, a Folly arborétum borászat 2021-es badacsonyi rajnai rizlingje, a Villa Sandahl 2019-es badacsonyi starling village bora és a Válibor 2021-es badacsonyi tabula rasa bora.  

A 100-as listában a szőlőfajták között az abszolút nyertes a furmint, amely 12 helyezést ért el, de feltörőben van az olaszrizling, amely hatszor szerepel a rangsorban, és a rajnai rizling is közel hasonló tendenciát mutat. A borvidékek tekintetében Villány, Szekszárd és Tokaj alakítja a top hármat, Badacsony viszont a listán szereplő tizennégy borvidék közül az ötödik legtöbb borral jelenhetett meg az illusztris társaságban.

Szijártó János 

További cikkek

Egész napos focitornát rendezett a százéves badacsonytomaji egyesület
Egész napos focitornát rendezett a százéves badacsonytomaji egyesület
Az idén 100 éves badacsonytomaji sportegyesület szombaton sikeres téli teremfocitornát rendezett, ahol az utánpótláscsapatok voltak főszerepben.
Kolbásztöltésből versenyeztek Padragkúton
Kolbásztöltésből versenyeztek Padragkúton
A benevezett nyolc csapatból hat dobogós helyen végzett a Civil Fórum Padragkútért Egyesület által második alkalommal megrendezett kolbásztöltő versenyen, amelyet február 17-én tartottak a padragkúti művelődési ház udvarán. A tavaszias, napos időben vidáman dolgoztak a 4-5 fős csapatok.
Aki a házhoz menő szolgáltatást igénybe akarja venni, regisztrálnia kell
Aki a házhoz menő szolgáltatást igénybe akarja venni, regisztrálnia kell
Március 1-jétől kezdi meg a lomtalanítást a sümegi, tapolcai térségben az NHSZ Tapolca Nonprofit Kft. Fontos, hogy aki a házhoz menő szolgáltatást igénybe akarja venni, regisztrálnia kell, legkésőbb a lomtalanítási napot megelőző hetedik napon 12 óráig.
Túráztak a platánokért
Túráztak a platánokért
A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) badacsonytomaji csoportja túrát szervezett hétvégén azzal a céllal, hogy településükön megkeressék és összeszámolják a platánfákat.
Jubiláló házaspárokat köszöntöttek Badacsonytomajon
Jubiláló házaspárokat köszöntöttek Badacsonytomajon
Jubiláló házaspárokat köszöntöttek a közelmúltban a helyi Szent Imre római katolikus templomban.